Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΕΛΦΙ

 ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ του '50, μετά τον εμφύλιο, στις συζητήσεις τών μεγάλων άκουγα συχνά τις λέξεις «έθνος» και «εθνικόφρων». -«Εμένα ο μπαμπάς μου είναι εθνικόφρων», πετάχτηκα μια μέρα. -«Πώς το ξέρεις;», με ρώτησαν ξαφνιασμένοι. -«Αφού καπνίζει τσιγάρα ΕΘΝΟΣ!». Ξέσπασαν σε γέλια και κατάλαβα ότι είπα μπαρούφα. Όπως μού εξήγησε μετά ο πατέρας μου, τα ΕΘΝΟΣ άφιλτρα τα προτιμούσε γιατί ήταν τα φτηνότερα.


ΕΞΗΝΤΑ χρόνια μετά, αυτές οι έννοιες παραμένουν συγκεχυμένες. «Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα», λέει ο Παλαμάς. Λάθος. Με το εμβαδόν της σημαίας μετριέται. Τα τελευταία χρόνια διαγωνιζόμαστε ποιος θα φτιάξει την πιο μεγάλη σημαία την 25η Μαρτίου (και την πιο μεγάλη λαγάνα την Καθαρή Δευτέρα).
Το μιντιακό και πολιτικό μας σύστημα καλλιεργεί τον πατριωτισμό της φιγούρας, των σέλφι με Μακεδονία ξακουστή, των καλάσνικοφ, των κουκουλοφόρων με ρόπαλα εναντίον ανήλικων προσφυγόπουλων. Της τρικυμίας εν κρανίω και του μίσους, δηλαδή.

ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ, κάπου θα υπάρχουν και οι πατριώτες της ουσίας, οι ενημερωμένοι, «ψαγμένοι», υπεύθυνοι πολίτες, πολιτικοί, γονείς, δάσκαλοι, δημοσιογράφοι, που έχουν κάνει τρόπο ζωής τον αγώνα για καλύτερη κοινωνία. Κρύβονται όμως, έχουν βγει στην παρανομία.

«ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΠΡΕΠΕΙ να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές»,  λέει ο Σολωμός.
Λάθος κι αυτό. Εθνικό είναι ό,τι πουλάει στα ΜΜΕ, ό,τι συμφέρει το διεφθαρμένο σύστημα τής διαπλοκής, ό,τι παραπληροφορεί και παρασύρει τη μάζα, προωθώντας τον λαϊκισμό, την αποχαύνωση, τον ρατσισμό, τον φασισμό.

ΠΕΦΤΟΥΜΕ από τα σύννεφα με τους μαθητές που δεν ξέρουν τι γιορτάζουμε στις εθνικές επετείους. Λες κι εμείς οι παλιότεροι τα παίζουμε στα δάχτυλα.
Οι Έλληνες, λέει, αγωνίστηκαν ενωμένοι το '21 και έδιωξαν τους Τούρκους! Πράγματι, πολεμούσαν τους Τούρκους και ταυτόχρονα σφάζονταν μεταξύ τους, με απόλυτη ομοψυχία πάντα. Γι' αυτό και η επανάσταση απέτυχε. Και η ελεύθερη Ελλάδα θα παρέμενε όνειρο απατηλό, αν δεν επενέβαιναν οι μεγάλες δυνάμεις, στέλνοντας τούς στόλους τους στο Ναυαρίνο.
Αυτά όμως δεν τα διδάχθηκε κανείς, απουσιάζαμε όλοι οι Έλληνες εκείνη τη μέρα από το μάθημα, πονούσαν τα λαιμά μας...

ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, ίσως, που δεν διδαχθήκαμε ποτέ, δεν είναι να μη συγχέουμε 25η Μαρτίου με 28η Οκτωβρίου και Τούρκους με Ιταλούς, αλλά να φιλτράρουμε την γνώση, να ερευνούμε την ιστορία με κριτική διάθεση, χωρίς φανατισμούς και παρωπίδες, να μη δεχόμαστε τίποτα ως θέσφατο, να ανατρέχουμε σε όλες τις πηγές.
Αντί επανάστασης κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας, μήπως να τα βάζαμε με την παπαγαλία, τον στόμφο, τις μεγαλόστομες κοινοτοπίες, τα ψεύδη, μπας και γίνουμε πολίτες ευνομούμενης κοινωνίας, με μνήμη και κρίση;


Θ.Ν.