Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Ζητούνται «αιμοδότες» …(2)


ΔΩΣΤΕ ΚΑΙ ΣΩΣΤΕ 
(τα ζόμπι της φιλελεύθερης παράταξης)

Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα με τη Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσπρωτία. Ο απόλυτος διασυρμός που παρόμοιός του δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία της φιλελεύθερης παράταξης στη Θεσπρωτία.
 Παρά τις δεκάδες τηλεφωνημάτων του προέδρου της νομαρχιακής προς τα μέλη του κόμματος (και όχι μόνο ) για να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, το οδοιπορικό προς το λαό, το πραγματικό άνοιγμα στη κοινωνία, η γραμμή μάχης που θα σφυρηλατούσε την ενότητα και θα διεύρυνε τις δυνάμεις της παράταξης, απέτυχε παταγωδώς. 



Τριάντα άτομα όλα και όλα παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, που αν αφαιρέσεις κάποια μέλη της ΝΟΔΕ, τους περιφερειακούς συμβούλους και κάποιους αποτυχημένους πολιτευτές, οι υπόλοιποι δεν γέμιζαν ούτε ένα ΤΑΧΙ. 

Πολύ σωστά παρατήρησαν κάποιοι ότι με αυτή την προσέλευση, τα γραφεία της ΝΟΔΕ ήταν υπεραρκετά για την συγκεκριμένη εκδήλωση και δεν χρειαζόταν μια αίθουσα χωρητικότητας 250 ατόμων. 
 Όπως αποδείχθηκε, η μεγαλομανία, και η υπεραισιοδοξία του αιθεροβάμονα προέδρου δεν μπόρεσε να την γεμίσει. 

Ως κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης επέλεξαν τον πρώην υπουργό Εργασίας Βρούτση. Αυτόν που πετσόκοψε κύριες και επικουρικές συντάξεις, κατάργησε το βοήθημα των βορειοηπειρωτών και απελευθέρωσε τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. 

Ακολουθώντας την στοιχειώδη λογική, ουδείς θα έφερνε σε μια δεινοπαθούσα περιοχή τον δημιουργό των δεινών, έναν αποκρουστικό πολιτικό. Θα μπορούσε ποτέ, ένα τέτοιο άτομο να συγκίνηση το ακροατήριο των πληγωμένων νεοδημοκρατών. 

Εδώ όμως έναντι της κοινής λογικής υπερίσχυσε η μισαλλοδοξία και η πολιτική αθλιότητα. Είναι γνωστή η αντίθεση του Βρούτση με τον Μπέζα επειδή ο τελευταίος αρνιόταν να ταυτιστεί με τις μεθόδους του αδέκαστου(;) εφοριακού. 

Είναι επίσης γνωστό σε όσους ασχολούνται με τα κοινά, ότι μια παρεούλα μέσα στην οργάνωση της ΝΔ στο νομό, έχει περιχαρακώσει το κόμμα σε μερικούς κολλητούς και πρόθυμους να πηγαίνουν με τα νερά της. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι από τη συγκεκριμένη εκδήλωση απουσίαζε περίπου το 70% των ίδιων των μελών της ΝΟΔΕ και των συμβουλίων των τριών δημοτικών οργανώσεων του νομού. (Τα αιρετά μέλη της ΝΟΔΕ αριθμούν γύρω στα 150 άτομα.) 

Όχι βέβαια πως όσοι συμμετείχαν ήταν όλοι κολλητοί και πρόθυμοι… Υπήρχαν και άνθρωποι που έχουν δώσει μάχες για την παράταξη αλλά και αυτοί με κρύα καρδιά και από αίσθημα ευθύνης. 

 Η συντριπτική πλειοψηφία απέχει συστηματικά και δεν πρόκειται να ξαναγυρίσει αν δεν υπάρξουν αλλαγές σε τοπικό επίπεδο. 

Απο την άλλη μεριά η αναβίωση παλαιολιθικών υπολειμμάτων και γραφικών τύπων (ιστορικά στελέχη και άλλες τέτοιες παπαριες…) σε αγαστή συνεργασία το λαϊκίστικο κίτρινο τύπο της περιοχής μόνο απέχθεια προκαλεί σ’ αυτούς που ξέρουν τι συνέβαινε στο παρελθόν αλλά και σε όσους νεώτερους θα ήθελαν να ασχοληθούν ενεργά με το κόμμα. 

Όσον αφορά το νεοφώτιστο βουλευτή, (με το χαρακτηριστικό μασούλημα τσίχλας στο ελληνικό κοινοβούλιο) δείχνει ότι σε τέτοιου τύπου πολιτικές εκδηλώσεις είναι έξω από τα νερά του. Σίγουρα περισσότερο οικείος σε αυτόν χώρος είναι οι κηδείες, τα μνημόσυνα και τα πανηγύρια. 

Είναι φανερό ότι η ΝΔ περνά μια μεγάλη κρίση, όπως συμβαίνει εξάλλου σε κόμματα εξουσίας που χάνουν τη διακυβέρνηση, πολύ περισσότερο στην κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η πατρίδα μας. Είναι επίσης προφανές ότι η ανάκαμψη και η ολική της επαναφορά, ώστε να ανταποκριθεί στον εθνικό της ρόλο, δεν θα εξαρτηθεί από τη Θεσπρωτία αλλά από τις κινήσεις που θα γίνουν σε εθνικό επίπεδο. 

Όμως αυτό που συμβαίνει στη Θεσπρωτία είναι κωμικοτραγικό. 

Άνθρωποι ανεπαρκείς, ακατάλληλοι και συμφεροντολόγοι, με βλακώδη νοοτροπία και συμπεριφορά, λειτουργούν σαν βαρίδια συρρικνώνοντας την πολιτική της απήχηση στην κοινωνία.
Όχι βέβαια πως στα άλλα κόμματα έχουν καλύτερο πολιτικό δυναμικό. Η σήψη του πολιτικού συστήματος είναι καθολική.  

Το ότι η ΝΔ ήλθε στις τελευταίες εκλογές πρώτο κόμμα στη Θεσπρωτία, αυτό οφείλεται στις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες (που σίγουρα θα τις αναλύσουμε άλλη φορά ) και όχι βέβαια στη δράση της ΝΟΔΕ που ήταν ανύπαρκτη γιατί όλοι της είχαν γυρίσει την πλάτη, ούτε βέβαια στη δράση των δημοσιογραφικών φερέφωνων της λαμογιάς που καθύβριζαν συστηματικά τη ΝΔ και τον Σαμαρά. 

Ας μη ψάχνουν λοιπόν ευθύνες τα δημοσιογραφικά φερέφωνα σε κάποιους άλλους (βλέπε Μπέζα) για την τραγική εικόνα το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Σε τελική ανάλυση ο Μπέζας μάζευε αρκετούς από τους νεοδημοκράτες που ήταν απόντες στην εκδήλωση, και οι οποίοι τώρα αρνούνται να ξαναγυρίσουν. 

Εδώ που τα λέμε έχουν το δίκιο τους. Κανένας δεν θέλει να ξαναγυρίσει στην εποχή του Τρικούπη και του Δεληγιάννη.