Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Μια (πολύ) περίεργη ιστορία



 Διαβάζουμε στη τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα vdella.gr:
Πρώτη θέση σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό μουσικής για τη Φιλαρμονική Φιλιατών 

Το 1ο βραβείο σε Ευρωπαϊκό διαγωνισμό μουσικής που υλοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας E- Twinning, με τίτλο  ‘’Together In Concert’’, ο οποίος έληξε με την ανάδειξη του νικητή, την 21 Δεκεμβρίου 2016 απέσπασε  η Φιλαρμονική Δήμου Φιλιατών, σε συνεργασία με το 2ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατών Θεσπρωτίας.  Βασικός σκοπός του προγράμματος ήταν η δημιουργία καλλιτεχνικού δίαυλου επικοινωνίας και συνεργατικότητας μεταξύ διαφορετικών σχολείων της Ευρώπης, και η μουσική ως κύριος φορέας της ενεργητικής μαθησιακής διαδικασίας  Μέσα από το πρόγραμμα οι μαθητές ήταν σε θέση να ανακαλύψουν τις Ευρωπαϊκές κουλτούρες, τα έθιμα, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό των λαών, μέσα από τη μουσική και τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες.  Το μέγεθος της επιτυχίας για την κατάκτηση του 1ου βραβείου στο διαγωνισμό αυξάνεται, λαμβάνοντας υπ’ όψην ότι συμμετείχαν σχολεία από την Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, Λετονία, Πολωνία, Αρμενία, Ουκρανία, Τουρκία, χώρες με μεγάλη μουσική παράδοση.. 
Τα παιδιά από τους Φιλιάτες, αυτής της μικρής κωμόπολης του Νομού Θεσπρωτίας στα σύνορα με την Αλβανία, είναι οι πρώτοι στην Ευρώπη, είναι αυτοί που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στον διαγωνισμό μουσικής ‘’ Together In Concert’’.
 ι υπογραμμίσεις είναι του συντάκτη του δημοσιεύματος)




Ας δούμε το δημοσίευμα με προσοχή

 "Πρώτη θέση σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό μουσικής για τη Φιλαρμονική Φιλιατών"

Πρώτα από όλα δεν διευκρινίζεται τι είδους μουσικός διαγωνισμός ήταν αυτός. 
Διαγωνισμός τραγουδιού; διαγωνισμός πιάνου; κιθάρας; βιολιού; 
Ο αναγνώστης οδηγείται από τα συμφραζόμενα. Διαγωνισμός για Φιλαρμονικές. Φιλαρμονικές από όλη την Ευρώπη μαζευτήκανε στα πλαίσια ενός ευρωπαϊκού προγράμματος που προάγει την μουσική και διαγωνίστηκαν σε κάποιες μουσικές εκτελέσεις όπου η Φιλαρμονική Φιλιατών κατέκτησε την πρώτη θέση. 
Λογικό ακούγεται. Δεν μπορεί να κατέκτησε τη πρώτη θέση επειδή ο μαέστρος της έχει ωραία μάτια
 (Αυτό το “σε συνεργασία με το 2ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατών Θεσπρωτίας.” κάπως δεν κολλάει, αλλά θα το αναλύσουμε παρακάτω) 

Προς επίρρωση των παραπάνω η Φιλαρμονική Φιλιατών κοινοποίησε και ένα μουσικό βίντεο όπου εκτελεί ένα έργο του Μπετόβεν στο ναό του Αγίου Δημητρίου, το οποίο κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο με τίτλο “Δείτε πως η Φιλαρμονική Φιλιατών κατέκτησε το πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο μουσικής” (εδώ).

Παράλληλα κυκλοφόρησε και ένα αντίγραφο πρώτου βραβείου με τα ονόματα του 2ου Δημοτικού Σχολείου και της Φιλαρμονικής Φιλιατών


Ως είδηση ακούγεται εντυπωσιακή και προσφέρεται για εύκολη σπέκουλα. 
Μια Φιλαρμονική από μια ξεχασμένη περιοχή της Ελλάδας στη κορυφή της Ευρώπης  με την πλούσια μουσική παράδοση. Τσακίσαμε τους Ευρωπαίους κλπ, κλπ. 

Θα περίμενε κανείς το σπουδαίο αυτό γεγονός να τύχαινε ευρείας δημοσιότητας. Τουλάχιστον από τους έγκυρους μουσικούς κύκλους της χώρας μας. 

Αντ΄αυτού είδαμε μια δημοσίευση σε μια“σκανδαλοθηρική” εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας και σε ένα “αξιόπιστο” τοπικό περιοδικό που είχε γράψει ότι “κυκλοφορεί αυτοκίνητο με νεκροκεφαλή στην Παραμυθιά και μαζεύει παιδάκια” 

Πριν ρίξουμε την πέτρα του αναθέματος στα “βοθροκαναλα” και στον “διεφθαρμένο αστικό τύπο” για την αποσιώπηση του θέματος, καλό θα ήταν να λάβουμε υπόψη και τα παρακάτω. 

Κατ αρχήν, δεν πρόκειται για ευρωπαϊκό διαγωνισμό μουσικής (όπως παραπλανητικά αναφέρεται) αλλά για διάφορες δράσεις που υλοποιούνται μέσω της πλατφόρμας E- Twinning, με τίτλο ‘’Together In Concert’ ενταγμένες στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Erasmus”. 

Με απλά λόγια, δεν υπάρχει Ευρωπαϊκός μουσικός διαγωνισμός με το όνομα "Together In Concert"

Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται μόνο σε μαθητές σχολείων (εδώ κουμπώνει η αναφορά στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατών στην αρχή) και βασικός σκοπός είναι η δημιουργία καλλιτεχνικού δίαυλου επικοινωνίας και συνεργατικότητας μεταξύ διαφορετικών σχολείων της Ευρώπης, και η μουσική ως κύριος φορέας της ενεργητικής μαθησιακής διαδικασίας. 
Μέσα από το πρόγραμμα αυτό οι μαθητές μπορούν να ανακαλύψουν τις Ευρωπαϊκές κουλτούρες, τα έθιμα, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό των λαών, μέσα από τη μουσική και τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες. 

Το πρόγραμμα αυτό λήγει το καλοκαίρι και χωρίζεται σε δίμηνες θεματικές δράσεις όπου οι μαθητές στο τέλος κάθε διμήνου πρέπει να παρουσιάσουν τις σχετικές εργασίες. (Το πρόγραμμα δεν έληξε στις 21 Δεκεμβρίου όπως εσφαλμένα αναφέρεται, αλλά συνεχίζεται)

 Για το (επίμαχο) δίμηνο Νοέμβριος -Δεκέμβριος το πρόγραμμα περιελάμβανε τις δράσεις
 Ατομικές εκτελέσεις –παρουσιάσεις των σχολείων για τη Χριστουγεννιάτικη συναυλία, μουσικό διαγωνισμό για το καλύτερο βίντεο. (σύμφωνα με ανακοίνωση  του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατών στις αρχές του Φθινοπώρου όταν γνωστοποιούσε την ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα)

Βλέπετε πουθενά το πανευρωπαϊκός διαγωνισμός μουσικής (για Φιλαρμονικές);
Από που προκύπτει λοιπόν αυτό το πομπώδες “Πρώτη θέση σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό μουσικής για τη Φιλαρμονική Φιλιατών”; 
O μόνος διαγωνισμός είναι για το καλύτερο μουσικό βίντεο. (σχολείου). 

Να διακριθήκαμε για το μουσικό βίντεο; Χλωμό φαντάζει
Σε ένα πρόγραμμα όπου οι μαθητές ανακαλύπτουν τις Ευρωπαϊκές κουλτούρες, τα έθιμα, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό των λαών, μέσα από τη μουσική και τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες, εμείς στείλαμε ως μουσική μας παράδοση ... τον Μπετόβεν! 
Πήγαμε δηλαδή να πουλήσουμε πάγο στους Εσκιμωους. Και όχι μόνο τον αγόρασαν αλλά μας έδωσαν και βραβείο... 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα το επέλεξαν και συμμετείχαν σχολεία από 6 μόνο χώρες της Ευρώπης. 
Οι υπόλοιπες 21 χώρες δεν συμμετείχαν διότι πιθανόν να συμμετέχουν σε διαφορετικές δράσεις του ποικιλόμορφου αυτού προγράμματος. 

Από που προκύπτει λοιπόν ο χαρακτηρισμός πανευρωπαϊκός διαγωνισμός και εκείνο το παραληρηματικό “είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη” που λίγο έλειψε να  βγούμε στους δρόμους να πανηγυρίζουμε με την σημαία στους ώμους; 

Στο ερώτημα: τι ακριβώς έκανε η Φιλαρμονική Φιλιατών και πήρε υποτίθεται το πρώτο βραβείο, το δημοσίευμα  απαντά:  ...συμμετείχε.

Επειδή το γενικό και το αόριστο επιδέχονται πολλές ερμηνείες και παρερμηνείες και για να τεθούν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, αποφεύγοντας τα χειρότερα, φρόνιμο θα ήταν, ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατών που είναι και ο υπεύθυνος του προγράμματος, χωρίς καθυστέρηση να γνωστοποιήσει επίσημα σε πόσες δραστηριότητες του συγκεκριμένου προγράμματος διακρίθηκαν μέχρι τώρα οι μαθητές του σχολείου του και ποιες είναι αυτές.  


Τα "υπόλοιπα" θα τα βρούμε στη συνέχεια...