Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Η «πίτα του Ηπειρώτη» 2013

Διαβάσαμε σε τοπικό μπλοκ: 

 «ΜΕΓΆΛΗ ΕΠΙΤΥΧΊΑ ΣΗΜΕΊΩΣΕ ΚΑΙ ΦΈΤΟΣ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΌ ΑΥΤΌ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΌ ΠΟΛΥΘΈΑΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ,ΠΑΡΆΔΟΣΗΣ, ΜΟΥΣΙΚΉΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΎ … ΣΤΟ ΣΤΆΔΙΟ ΕΙΡΉΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΊΑΣ. ΣΉΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΉ 27 ΓΕΝΆΡΗ 2013. 
 ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ ΣΕ ΌΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΈΣ …ΠΟΥ ΈΦΤΑΣΑΝ ΤΟ ΦΟΡΈΑ ΤΩΝ ΑΠΌΔΗΜΩΝ ΣΤΑ ΎΨΗ!» 

 Ο καλοπροαίρετος αναγνώστης δεν είχε λόγους να αμφιβάλει για την αλήθεια της είδησης. Άλλωστε δεν υπήρχε ηπειρώτης που να μη δέχτηκε το βομβαρδισμό μηνυμάτων που διαφήμιζαν την εκδήλωση. Τηλεόραση, ραδιόφωνο, τύπος και διαδίκτυο πρόβαλαν ως κορυφαία την εκδήλωση- υπερθέαμα που τους πρότεινε η Πανηπειρωτική.

 Η κορυφαία οργάνωση των Ηπειρωτών με τα 700.000 μέλη, μετά από τέτοια διαφήμιση, ήταν λογικό να προσελκύσει 15.000 με 17.000 άτομα, όταν μάλιστα η είσοδος ήταν δωρεάν.
 Το γεγονός ότι υπήρξε και συμμετοχή ποντιακών χορευτικών συγκροτημάτων ενισχύει την εκτίμηση, αφού πέρα από τους χιλιάδες ηπειρώτες, στις κερκίδες του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) θα παρευρίσκοντο και σεβαστός αριθμός ποντιακής καταγωγής θεατές.

 Πως κρίνεται όμως το: «με μεγάλη επιτυχία» ενός μουσικοχορευτικού θεάματος; 
 Λογικά από την προσέλευση θεατών. Το μέγεθος προσέλευσης των θεατών προσδίδει και το μέγεθος της επιτυχίας. Σε αυτό άλλωστε στόχευε και η τεράστια διαφημιστική εκστρατεία.(κάλεσμα)


 Βέβαια εδώ δεν μιλάμε για μια πρωτοεμφανιζόμενη παράσταση που ενέχει το ρίσκο της αποδοχής. Μιλάμε για μια δοκιμασμένη παράσταση η οποία την εποχή που κυριαρχούσε το σύνθημα «το πασοκ στη κυβέρνηση ο λαός στην εξουσία», γέμιζε ασφυκτικά το παραθαλάσσιο στάδιο. 

 Θα πείτε, άλλες εποχές τότε! Συμφωνούμε! 
 Αλλά η παράσταση παρέμεινε η ίδια. Ως «κορυφαία εκδήλωση». 

 Την «είδηση» για την «μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης της Πανηπειρωτικής» την είδαμε και σε μερικές «τοπικές» ιστοσελίδες. Εδώ βέβαια η πραγματική ενημέρωση πάει περίπατο και τη θέση της παίρνουν τα «παινέματα» και τα «καλοπιάσματα». Και σίγουρα, η στρέβλωση της πραγματικότητας.

 Μια «θεατρική» παράσταση, όσο καλούς ηθοποιούς και να διαθέτει, δεν θεωρείται επιτυχημένη όταν την παρακολουθούν μόνο οι τεχνικοί του θεάτρου και πέντε φίλοι τους. (μπορεί οι ηθοποιοί να θεωρούν επιτυχία τη συμμετοχή τους στο θίασο, αυτό όμως δεν αρκεί για να θεωρηθεί μια παράσταση επιτυχημένη)
  Κάτι ανάλογο συνέβη και με την εκδήλωση της Πανηπειρωτικής. 
Πολύ καλά τα χορευτικά συγκροτήματα, αλλά την δεξιότητά τους την απολάμβαναν τα άδεια καθίσματα. 

 Ας αφήσουμε τις φωτογραφίες που ακολουθούν να μιλήσουν, αφού αυτές που στάλθηκαν με τα δελτία τύπου της Πανηπειρωτικής το οπτικό πεδίο λήψης είναι «περιορισμένο». 

























 Είναι εμφανές ότι το μεγαλύτερο μέρος της παταγώδους αποτυχίας το χρεώνεται ο υπεύθυνος οργανωτής των πολιτιστικών εκδηλώσεων του κορυφαίου οργάνου των αποδήμων Ηπειρωτών. 

Αυτό όμως δεν απαλλάσσει από το βάρος της ευθύνης και το υπόλοιπο προεδρείο της Πανηπειρωτικής. 

 Στους σοβαρούς οργανισμούς μετά από κάθε αποτυχημένη εκδήλωση επικρατεί βαθύς στοχασμός,  αναζήτηση των αιτιών της αποτυχίας και απόδοση ευθυνών. 

Προσπάθειες «κάλυψης» της αποτυχίας με εξόφθαλμα μυθεύματα, πέρα από το ότι υποτιμούν την νοημοσύνη του κόσμου, το σίγουρο είναι ότι δεν βοηθούν στη θεραπεία των "νοσηρών" φαινόμενων, αλλά, αντιθέτως συντελούν στη διαιώνισή τους. 

 Αν κάποιοι ακόμα ισχυρίζονται ότι η εκδήλωση της Πανηπειρωτικής στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας υπήρξε επιτυχημένη, και ότι οι Ηπειρώτες ανταποκρίθηκαν στο σύνθημα «Όλοι στο στάδιο ειρήνης και φιλίας» που παρέπεμπε σε μπροσούρα «μαχητικού κομματικού καλέσματος» δεν μένει παρά να τους ευχηθούμε «και εις τα ανώτερα». 

 Του χρόνου να τους δούμε και στο Ολυμπιακό Στάδιο…