Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Ήταν ο Οσμάν Τάκα Φιλιαταίος;



Είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεθεί γνώστης των ηπειρώτικων χορών που να αγνοεί τον Οσμάν Τακα (Σαμαντάκα).

Όλοι, λίγο –πολύ, έχουμε ακούσει για το θρύλο που συνοδεύει αυτό το τραγούδι. 
 Η παράδοση θέλει τον Οσμάν Τάκα (1848-1887) να ζήτησε πριν την εκτέλεση (από τουρκικό απόσπασμα) ως τελευταία επιθυμία να χορέψει. 
Ως γενναίος πολεμιστής και με την λεβέντικη αντιμετώπιση τόσο του αποσπάσματος όσο βέβαια του θανάτου, δεν άργησε να γίνει θρύλος για κάθε καταπιεσμένο. 

Με έκπληξη διαβάσαμε σε μπλοκ των Φιλιατών (που αρέσκεται σε ιστορικές « εμβαθύνσεις» ) δημοσίευμα στο οποίο υποστηρίζεται με βεβαιότητα ότι ο λεβέντης Οσμάν Τάκα ήταν από το Φιλιάτι. 
Γνωρίζουμε βέβαια ότι οι Φιλιάτες είναι λεβεντογέννα περιοχή αλλά ποτέ δεν φανταστήκαμε ότι ο θρύλος των Βαλκανίων θα ήταν Φιλιαταίος. 

Αναγνωρίζουμε ότι αιφνιδιαστήκαμε διότι δεν σκεφτήκαμε εγκαίρως ότι δεν υπάρχει «μεγάλος» άνδρας στο κόσμο που στις φλέβες του να μη ρέουν έστω και ελάχιστα στοιχεία Φιλιατιωτικης ανωτερότητας. 

 Ομολογούμε ότι οι γνώσεις μας σε ιστορικά θέματα είναι ελλιπείς. Είμαστε όμως σίγουροι ότι το καινό αυτό θα μας το καλύψει ικανοποιητικά ο κατεξοχήν αρμόδιος, φυσιοδίφης και ερευνητής Πρόεδρος του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας(ΚΙΜΕΘΕ). 

 Αν λάβουμε υπόψη μας τη πλούσια συλλογή του κέντρου τότε σίγουρα κάτι θα υπάρχει στο αρχείο για τον θρυλικό «τουρκοφάγο» . 

 Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο πολυάσχολος πρόεδρος θα εξοικονομήσει λίγο χρόνο για να γράψει δυο αράδες για τον Οσμάν Τάκα στο μπλοκ του. 
 Θα ήμασταν υπερβολικοί αν ζητούσαμε από τον ακάματο και αεικίνητο πρόεδρο να ερευνήσει τα ιστορικά αρχεία των Βαλκανίων. 

 Γνωρίζουμε ότι η σωστή έρευνα και χρονοβόρα και ψυχοφθόρα τις περισσότερες φορές είναι. Γι΄ αυτό, θα μας ήταν αρκετή έστω και μονολεκτική απάντηση. 

 Από όσα (μέχρι τώρα) γνωρίζει, ο Οσμάν Τάκα ήταν ή δεν ήταν Φιλιαταίος; 

 Κρίνουμε ότι η απάντηση του θα βοηθήσει σημαντικά στην αποφυγήν περιττών εξόδων και ενεργειών (κατασκευή ανδριάντα, ένταξη οικίας στο πρόγραμμα προσκυνηματικού τουρισμού, κ.α.) στη περίπτωση σφάλματος των Φιλιαταίων ερευνητών.