Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Δημοσκοπήσεις μαϊμού …


 Σε μια εποχή εξαιρετικά φορτισμένη πολιτικά με τα κόμματα και τους πολίτες να αμφισβητούν τις εταιρείες δημοσκοπήσεων κατά το δοκούν και κατά μη αρεστό αποτέλεσμα, έρχεται η παρέμβαση του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ ) που επιχειρεί να ενημερώσει το κοινό και να βάλει μια τάξη στα πράγματα. 
Αρχικά εδώ και αρκετές ημέρες είχαν καταγραφεί καταγγελίες για τηλεφωνικές έρευνες με απόκρυψη κάτι το οποίο είναι προφανέστατα παράνομο καθώς τόσο ο νόμος όσο και η δεοντολογία είναι απολύτως σαφής. 

Μάλιστα, ο Στράτος Φαναράς της Metron Analysis το είχε επισημάνει σε αλλεπάλληλα σημειώματά του. Τώρα, ο ΣΕΔΕΑ αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση όπου όχι μόνον αναφέρονται οι βασικές αρχές μιας σωστής και έντιμης δημοσκόπησης αλλά και όλες οι εταιρείες που ανήκουν στο δυναμικό της εφαρμόζοντας τους διεθνείς κανόνες δεοντολογίας. 

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΔΕΑ επισημαίνει ότι οι δημοσκοπήσεις «πρέπει να διαχωρίζονται αυστηρά και με σαφήνεια από εργαλεία επηρεασμού που ενδύονται τον μανδύα της μέτρησης, χωρίς να πληρούν επαρκώς τις αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές μιας επιστημονικά αξιόπιστης και εμπειρικά δοκιμασμένης μεθοδολογίας». 

Καλεί τους φορείς που διενεργούν και δημοσιεύουν δημοσκοπήσεις να το κάνουν σεβόμενοι το ισχύον νομικό πλαίσιο, «εφαρμόζοντας τους κανόνες δεοντολογίας της ESOMAR/ICC και όσα ορίζονται στον Κανονισμό Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων (ΠΕΣΣ), το σύστημα αυτοελέγχου που έχει συστήσει ο ΣΕΔΕΑ», και γνωστοποιεί τις εταιρείες-μέλη του. 

Αυτά βέβαια ισχύουν για τις τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις και για αυτές τις εταιρίες που κρατούν κάποια προσχήματα. 

Για τη «δημοσκόπηση» που «έσκασε μύτη» στη Θεσπρωτία (όχι που δεν θα έσκαγε) και που ο κάθε άσχετος αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για καραμπινάτη μαϊμουδιά, (περιττεύει να σημειώσουμε ότι δεν έχει καμία σχέση με πραγματική δημοσκόπηση) αυτοί που την παρουσιάζουν δεν κρατούν κανένα πρόσχημα. 

Είναι βέβαια γνωστό για τις μαιμουδιές το συγκεκριμένο μπλοκ της Θεσπρωτίας που παρουσιάζει τη «δημοσκόπηση» , το οποίο να θυμίσουμε, προσφάτως στις δημοτικές εκλογές, σε αντίστοιχη «δημοσκόπηση» είχε βγάλει δήμαρχο Ηγουμενίτσας με δέκα (10) μονάδες διαφορά τον υποψήφιο Θωμά Παππά ο οποίος τελικά έχασε με δεκαπέντε (15)μονάδες διαφορά από τον σημερινό δήμαρχο  Γιάννη Λωλο. 
Εικοσιπέντε (25) μονάδες απόκλιση από το τελικό αποτέλεσμα. Τόσο έγκυρη και αξιόπιστη ήταν. 

Και στις βουλευτικές εκλογές του 2012, πάλι σε αντίστοιχη «δημοσκόπηση», έδειχνε τον Αντώνη Μπέζα στα τάρταρα, ο οποίος τελικά συγκέντρωσε περισσότερους ψήφους από ότι και οι δυο μαζί συνυποψήφιοι του. Και εδώ η αξιοπιστία και η εγκυρότητα σάρωσαν. 

Τώρα έρχεται με νέα «δημοσκόπηση» αυτή τη φορά τελείως «στεγνή». Στις προηγούμενες έβαζε και ένα νούμερο μαϊμού, («ψήφισαν» 2000 άτομα) έτσι για το παραμύθιασμα.

Τώρα, ούτε καν τα απαραίτητα στοιχεία ταυτότητας της «έρευνας».  

Πέρα των ποσοστών δεν υπάρχει κανένα  στοιχείο που να συνηγορεί στην εγκυρότητα και την αξιοπιστία αυτής της «δημοσκόπησης».

Θα ήταν ένδειξη παιδικής αφέλειας αν υιοθετούσαμε ακρίτως αυτά τα αποτελέσματα χωρίς να ρωτούσαμε τουλάχιστον από πού προκύπτουν αυτές οι εκτιμήσεις. 

Παραδόξως κάποιοι υποψήφιοι τα έχουν κάνει σημαία και τα περιφέρουν ως γνήσια ένδειξη της βούλησης των Θεσπρωτών ψηφοφόρων. 

 Εύλογα λοιπόν γεννάται το ερώτημα στα χείλη κάθε νοήμονα. 

Τι εμπιστοσύνη μπορεί να εμπνεύσουν αυτοί οι υποψήφιοι, όταν υιοθετούν και προβάλλουν με απίστευτη ευκολία (ελαφρότητα) ένα κατασκεύασμα που εμφανέστατα υποτιμά και προσβάλλει την νοημοσύνη των Θεσπρωτών; 

 Δεν γνωρίζουν ότι με την αποδοχή μιας μαϊμού δημοσκόπησης συμβάλουν στην εξαπάτηση των Θεσπρωτών ψηφοφόρων; 

Εκτός βέβαια αν οι ίδιοι την έχουν χρηματοδοτήσει, οπότε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για αυτούς.