Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

"Εργασίες που έκαναν…. καθρέφτη τον Καλαμά"

Πριν δυο μήνες περίπου, μεσούσης της παρατεταμένης για την εποχή καλοκαιρίας, ο Αντιπερειφεριαρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, μας πληροφόρησε μέσω δημοσιευμάτων, ότι με μια σειρά έργων που ανέλαβε και εκτέλεσε, περιόρισε στο ελάχιστο το κίνδυνο των πλημμυρικών φαινομένων στο ποταμό Καλαμα.
 Μάλιστα, ως ειδικός (αρχιτέκτων εις το επάγγελμα) μας επιβεβαίωσε ότι το αποτέλεσμα (των εργασιών) ήταν εντυπωσιακό.

Με νωπές τις μνήμες από τις καταστροφές που σημειώθηκαν τον περασμένο Φλεβάρη όταν ο Καλαμάς υπερχείλισε και κατέκλυσε τα πάντα, δεχθήκαμε με ανακούφιση την κινητοποίηση της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και την πρωτόγνωρη για πολιτικό ευαισθησία και προνοητικότητα του κ. Πιτούλη. 

Βέβαια υπήρξαν και κάποιες "φωνές" που έλεγαν ότι τέτοιου είδους έργα δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικά το πρόβλημα και πως γίνονται για δημιουργία εντυπώσεων και αύξηση των εισοδημάτων των αναδόχων των έργων. 

 Ο καλοπροαίρετος πολίτης έχοντας υπόψη του ότι το πρόβλημα με τον Καλαμά δεν είναι σημερινό και ότι για την επίλυσή του έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ σε μελέτες και άλλα τόσα σε έργα, δεν έδωσε και μεγάλη σημασία σε αυτές τις "φωνές" οι οποίες μάλιστα μπροστά στα πυρετωδώς λειτουργούντα εργοτάξια φάνταζαν μίζερες και κακοπροαίρετες. 

Επιστροφή στη πραγματικότητα
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με τις πρώτες βροχές είχαμε και τα "γνωστά" πλημμυρικά φαινόμενα. 
Όταν αυτά τα φαινόμενα παρουσιάζονται κάθε χρόνο (τα τελευταία τουλάχιστον είκοσι χρόνια), δύσκολα κάποιος μπορεί να τα θεωρήσει ακραία και απρόβλεπτα. 

Το "ακραία καιρικά φαινόμενα" δεν μπορεί πλέον να είναι δικαιολογία στις πολυδάπανες "αστοχίες"(;) της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 Μπορεί ο Καλαμάς να έγινε καθρέπτης (όπως ανέφερε τότε σχετικό δημοσίευμα ΕΔΩ), σήμερα όμως καθρεπτίζεται σε αυτόν η κραυγαλέα ανεπάρκεια και η ανικανότητα της "κρατικής μηχανής" μέσω των φορέων που την εκφράζουν. 

Υ.Γ. Θεωρούμε περιττή την οποιαδήποτε αναφορά στους αιρετούς περιφερειακούς συμβούλους της Θεσπρωτίας. 
 Όσοι δεν ασχολούνται με τις απευθείας αναθέσεις των έργων που λαμβάνουν από την περιφέρεια, αρκούνται στον άχαρο αλλά σημαντικό ρόλο του "διακοσμητικού φυτού" σε γιορτές και πανηγύρια. 
Που να βρουν τον χρόνο να ασχοληθούν με τα υπόλοιπα;